Neljapäeval anti riigikogule üle ligi 100 000 allkirja kogunud rahvaalgatus, millega nõutakse toiduainete käibemaksu langetamist.
Algatuse andsid üle autor, toidublogija ja MasterChef Eesti esimese hooaja võitja Jana Guzanova koos Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esinaise Kerli Atsi, ettevõtja Margus Kiivri, koka Pavel Gurjanovi ja Saida farmi juhi Juhan Särgavaga. Riigikogu esimees Lauri Hussar võttis pöördumise vastu.
30. juunil käivitatud petitsioon kogus 11. augustiks 98 580 allkirja. Selle eesmärk on kehtestada kõikidele toidukaupadele 10-protsendiline sooduskäibemaks, järgides paljude Euroopa Liidu riikide eeskuju.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda toetab algatust täielikult. „Oleme aastaid rõhutanud, et põhiliste toiduainete käibemaks tuleb alandada. Tänane olukord, kus Eestis kehtib üks Euroopa Liidu kõrgemaid toidukäibemaksumäärasid, suurendab ebavõrdsust ja seab löögi alla nii tarbijad kui tootjad,“ ütles EPKK juhatuse esimees Kerli Ats.
Ta rõhutas, et kõrge käibemaks raskendab kodumaise toidu müüki ja piirab tootjate arengut. „Käibemaksu alandamine oleks oluline samm, mis toetaks Eesti põllumehi ja toidutootjaid ning aitaks tagada, et ka tulevikus oleks meil oma toit laual ja maal töövõimalused alles,“ lisas Ats.
Algatuse autor Jana Guzanova tõdes, et petitsioon peegeldab enam kui 98 000 inimese muret. „Meil on mure Eesti toidujulgeoleku ja toiduhindade pärast. Mure selle pärast, kas Eesti pered saavad endale lubada tervislikku toitu. Samuti selle pärast, mis saab meie toidukultuurist ja toidu identiteedist,“ ütles ta.
Praegu kehtib Eestis toidukaupadele 24-protsendiline käibemaks – üks Euroopa kõrgemaid. Vaid Taanis on määr veelgi kõrgem (25%). Samal ajal ületavad toiduhinnad Eestis keskmiselt 109% Euroopa Liidu tasemest, kuid palk jääb ligi kolmandiku võrra madalamaks. Eesti inimene kulutab toidule umbes 19% oma sissetulekust, mis on tublisti üle EL-i keskmise (13%).
Rahvaalgatuse kohaselt suurendab kõrge käibemaks ebavõrdsust, tõstab vaesusriski, piirab inimeste toitumisvalikuid ja kahjustab rahvatervist. Käibemaksu langetamine 10 protsendile aitaks leevendada hinnasurvet, toetaks leibkondade ostujõudu ning tagaks parema ligipääsu kvaliteetsele toidule.